Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2010 00:45 - Антисоциалните изцепки на правителството
Автор: indiajane Категория: Политика   
Прочетен: 1657 Коментари: 3 Гласове:
1



Когато Герб станаха управляваща партия, бях скептично настроена. Бойко Борисов не ми вдъхна много доверие. Като човек, живял няколко години извън България, фактът, че хората си избраха бивше ченге за премиер, ми се стори ужасен.

После обаче правителството израстна в очите ми с твърдата си политика. Винаги съм смятала, че на тази държава й трябва желязна ръка и че е крайно време беззаконието и корупцията да се поорежат. Знам, че има начини, колкото и навътре да са вкопани в държавата. Към днешна дата обаче ми се струва, че правителството стигна твърде далеч с "антикризистните мерки", които прилага, да не говорим, че популизмът им стана втора природа и това вече прави впечатление дори и на онези, които са най-доверчиви.

Ето няколко примера ...

Регистрацията на картите за мибилни телефони без договор - определено съм за. Това ще затрудни някои престъпления, макар че начини винаги има.

Промените, заложени по отношение на интернет и телекомуникации - твърдо против. Докато не се въведат конкретни мерки в закона против злоупотребата с тази информация и в какви случаи е допустимо да се навлиза в личното пространство, подобни закони са недопустими, що се отнася до заподозрени за дребни престъпления.Да не говорим за това, че се улесняват условията за корпоративен шпионаж.Засега правителството склони да не прилага т.нар. "интерфейс", но аз не съм убедена, че няма да се получи същата история като историята с акциза на домашната ракия.

В този ред на мисли се сещам и за абсурдното ниската граница от 15 Евро на внасяни стоки (вкл. за поръчани чрез интернет) , които да не се обмитяват. Иначе те чака безумната машина на пощи, митници и пощи отново, докато си платиш митото, поразходиш се назад-напред, попълни 1200 формуляра, па си получиш колетчето. Който се интересува, нека прочете тази статия :
http://capital.bg/show.php?storyid=83976

Според едни нови промени от 2009, онези, които са пропуснали годишния профилактичен преглед при личния лекар остават един месец без личен лекар през следващата година. Логиката е жестока! Кой луд гений го измисли?!

Орязването на придружителите за хора с увреждания над 18г. беше достатъчно дискутирано по новините. Границата от 18 години е просто абсурдна и ако това се случваше в една нормална държава, правителството щеше да е изхвърчало в деня, в който оповести това решение!

От 2010 г., правителството е решило да намали два пъти еднократната помощ за майки на близнации да премахне еднократната помощ за майки студентки. Още през февруари 2009 г., кабинетът "Станишев", прие решението майките на близнаци да получават еднократна помощ в размер на 1200 лв., като за всеки от близнаците се получават по 100 лв. месечно. Майките студентки пък получаваха еднократна помощ в размер на 2880 лв..Правителството на Бойко Борисов реши да намали два пъти парите на майките с близнаци и изобщо да премахне парите в размер на 2880 лв. за
майките студентки. Насърчаване на раждаемостта? Друг път.

Планираното поетапно увеличаване на пенсионната възраст и изравняването на пенсионната възраст за мъже и жени. Колкото и да не ми се ще, това май ще е в глобален мащаб.В България положението е още по-кофти като се има предвид ниската раждаемост на българските семейства и продължаващата емиграция.

Всичко по-горе ме води до следните елементарни изводи. Има само няколко неща, които правителството на България (което и да е то) трябва да направи.

1. Да поощри раждаемостта. Облекчените условия за жилищен заем за млади семейства е наистина добра идея, но далеч не е достатъчно. Необходимо е не само детските помощи да се изплащат навреме (наистина, ама наистина черна точка е забавянето на плащанията, което се случи в последните месеци!), но и да са в по-голям размер. Повече грижа за семействата с повече деца, детски ясли, градини, училища, здравословно хранене... И яки санкции за родители, които отказват образование на децата си! За да се пресече порочната практика ромите да се издържат от детски, а български работещи семейства, които са данъкоплатци, да издържат помощите за същите тези ромски семейства. Който иска интеграция, нека се интегрира като се образова и тогава ще има равен шанс.

2. Орязване на корупцията. Не е лесно, знам, особено в малка държава като нашата, в която всеки на всеки е рода. Но има начини. И трябва.

3. Щото ако бизнесът няма добри условия да се развива, няма кой да плаща данъци. Подобрете условията за бизнес! Улеснете електронната търговия, нека има прогресивно данъчно облагане за фирмите, понеже както е известно големите фирми са чужди, малките са нашенски и в условията на глобална криза всеки се защиава локално...

4. Грижа за хората в неравностойно положение. Знам, че те не могат да внесат големи приходи в държавата и на тях се гледа като на "разход", но само ако се осъществява по-голям контрол върху организациите, занимаващи се с благотворителност и в същото време благотворителността се освободи от ДДС, както е редно, дори и това ще е една малко помощ за хора, забравени по институции или скрити в домовете си, защото не могат да се движат нормално в инвалидната си количка из нашите непригодени улици и сгради.

Още много може да се каже по темата. Който има какво да добави, нека заповяда ...


Тагове:   мерки,   социална,


Гласувай:
1



1. анонимен - баси
11.01.2010 01:22
а за малоумната идея декларация обр.7 нищо не казваш.
цитирай
2. indiajane - те е уникум!
11.01.2010 19:00
Нормално е да караш безработните да се подписват в бюрото по труда ежеседмично, да речем, както е в други държави, но да подаваш данъчна декларация всеки месец за това, че си безработен!??!
цитирай
3. demograph - Поздрав от Спамъра.
28.10.2010 21:00
Днес само ще ви поздравя във всички ваши постинги. И във всеки следващ, надявам се. Няма да досаждам. Само днес. Умирам от кеф когато срещна мислещ свободно и логично човек...
Сещате се, че в момента мафията клати ГЕРБ, нали? Вече не Дянков, а Цветанов е мишената. По-добре ГЕРБ, отколкото мафията. Best!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indiajane
Категория: История
Прочетен: 200300
Постинги: 45
Коментари: 99
Гласове: 1899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930