Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 12:56 - Как са лекували самодивска болест старите българи?
Автор: indiajane Категория: История   
Прочетен: 7187 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 09.04.2011 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Направихме много любопитен анализ на техниките, които са използвали русалиите за лечение на тежко болни хора, за които се смята, че са страдали от т.н. русалска болест. Опитахме се да дадем съвременен отговор на въпросите защо са използвали точно определени билки, защо същността на обичая се е пазела от тежка клетва за мълчание и как и защо болният и неговите лечители са изпадали в транс. Надявам се статията да ви е инетересна - публикувахме я в Роден Край >

Моля от тук нататък оставяйте коментари в темата в Роден Край. Днес открих, че и в мои теми тук изчезват коментари, което е АБСОЛЮТНО  недопустимо! Това е равнозначно на това някой да ти влезе в къщата, да ти вземе нещо и да си излезе, без да те уведоми. Вика му се кражба, когато се отнася до вещи. А до думи?    БЛОГ.БГ - оправете си проблема (ако въобще става дума за проблем), защото аз не съм първата, на която се случва, хората се възмущават поне от няколко седмици! 




Гласувай:
16



1. анонимен - Лекувли са я
14.03.2011 13:49
най- вече с ТРИЧАНЕ!
цитирай
2. indiajane - Няма общо
14.03.2011 14:45
Съжалявам, но двата обичая нямат нищо общо. Единият се изпълнява в странджанско, другият - в Северна България. Значението, влагано в двата обичая е различно, както и самите ритуали, които са изпълнявани. Осведомете се по-добре.
цитирай
3. zelas - Много хубава и добре написана ст...
15.03.2011 16:16
Много хубава и добре написана статия. Благодаря сърдечно! Трябва някак си да направим, че този ритуал на Русалиите да се възроди. Лекуването по този начин, ще е лекуването на бъдещето, когато хората разберат, че това което имаме сега не е здравеопазване.

Статията бих искал да я публикувам в блога си та да стане по-известна. Имате ли нещо против?
цитирай
4. indiajane - Привет,
15.03.2011 16:23
моля да публикувате само въведението и после линк към сайта. Благодаря за хубавия коментар!

Надали може да се възроди обичаят, понеже познанието в цялата си същност се е предавало само от баща на син. Единствено ако може да се издири жив практикуващ наследник това би било възможно. В противен случай е възможно да бъдат постигнати повече вреди, отколкото ползи. Сама по себе си хипнозата може да бъде много опасна, ако се прилага от неспециалист, вкл. да отключи фобии и др. Освен това много новоизлюпени "ватафи" биха се изкушили да практикуват насаме, като спазват ритуала само отчасти и да внушават много "допълнителни" неща на лекувания.
Да не говорим, че повечето ползвани билки са отровни.
цитирай
5. indiajane - Още за ватафина
15.03.2011 16:32
В статията запазих за себе си личните си схващания за ... нека го наречем другия свят или другите светове. Тук само ще спомена, че моя приятелка редовно се подлагаше на южноамерикански сеанси с една отвара - в група и под надзора на "шаман". След известно време разви страхотна параноя, започна да чува гласове и имаше неприятни изживявания. Независимо дали става дума за намеса на други същества(духове или кой както си схваща и ги разбира) или за умела човешка намеса в нейната психика, резултатът беше много лош и показва, че такива неща:

1. не трябва да се практикуват безразборно и редовно
2. някои хора въобще не бива да ги опитват, особено ако се отнася до търсене на отговори от лично естество, а не за лечение
3. кой към който народ принадлежи, с такива отвари трябва да се лекува и такива техники за лечение трябва да ползва
4. тези ритуали трябва да се водят под възможно най-голям контрол

Аз съм привърженик на билкарството и на собствените сили на организма, но има случаи, когато все пак ни е нужна и традиционната медицина :) Както се казва:

DO NOT TRY THIS AT HOME !
цитирай
6. zelas - Разумно е становището ти, но бал...
15.03.2011 16:48
Разумно е становището ти, но балансът е нарушен в полза на сегашната медицина.
цитирай
7. indiajane - Така е
15.03.2011 16:58
С това съм съгласна. Аз лично гледам да комбинирам природното лечение и медицината като първо опитвам народното лечение и що се отнася до настинки и грипове и общо състояние на организма засега се справям добре. Когато се разболявам (а е по-рядко в сравнение с хората от обкръжението ми) се възстановявам по-бързо от тях. Но пак човек трябва да си познава сигналите на организма и да внимава. Предния път за да пресека болестта изядох колосално количество мандарини портокали, но си навредих на стомаха :)

Наистина съжалявам, че в момента няма изявени билкари на всяко място, както е било едно време. Така сме принудени да прибягваме до самолечение и с проба-грешка отккриваме топлата вода. Чувала съм и много похвали са един човек, който прави ирисодиагностика. Въобще смятам че за превенция и начални стадии на болестите спокойно може да се използва природна медицина, а традиционната да се остави за крайните фази. Обаче нещата се изродиха и сега има толкова врачки, че човек вече не знае кой лечител, кой шарлатанин, кой поп и кой-гявол :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indiajane
Категория: История
Прочетен: 199707
Постинги: 45
Коментари: 99
Гласове: 1899
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031